De Hoop na restauratie

–     Op 6 juli 2010 is de vier jaar durende restauratie van korenmolen De hoop officieel een feit. Oud-molenaar Bertus Pieters en vrijwillig molenaar Harmannus Noot maken gezamenlijk de vang los, waarna de wieken gaan draaien.

–     Op die 6de juli wordt op de begane grond in de molen een kunstwerk onthuld ter nagedachtenis van Dick Maan. Hij en zijn echtgenote Jacqueline hebben met hun Emmaplein Foundation een substantiële bijdrage aan de totale kosten van de restauratie geschonken. Dick Maan overleed in 2008 op 68-jarige leeftijd. Het kunstwerk een object van drie verschillende soorten hout is vervaardigd door beeldend kunstenaar Peter de Kan.

–     Ter gelegenheid daarvan verschijnt een speciale postzegel, een velletje van tien zegels ter waarde van 44 cent. Dit bijzondere vel maakt deel uit van een serie van tien ‘Harense’ postzegel die gedurende 2010 worden uitgegeven in het kader van ‘850 Jaar Thuis in Haren’.

–     De nieuwe start van De Hoop is de opmaat voor een belangrijke volgende fase. De molen als draaiend en malend cultureel erfgoed midden in de Harener samenleving.

–     De start verloopt minder soepel omdat er verschillende bestuurlijke inzichten ontstonden over de werkende toekomst van De Hoop. Er verschijnen pittige polemieken in de plaatselijke en regionale media. Jan Geelhoed, bestuurder van het eerste uur, heeft ten slotte afscheid genomen van ‘zijn’ molen. Vrijwillig molenaar Harmannus Noot stelt voor De Hoop iedere vrijdagavond en zoveel mogelijk zaterdagen te laten draaien als overtuigend bewijs dat Haren een molen in zijn dorpskom heeft en houdt. Maar soms lopen dingen anders dan men zou wensen. Feit is wel dat De Hoop met regelmaat en in de toekomst veelvuldiger zal draaien. Nieuwe vrijwilligers zijn inmiddels aan de slag gegaan: Hoop doet leven.